~bELonGs tO mE~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Friday, August 20, 2010

~DurinG KElaHiran OuR LiL PrInCe~

salam sume..........haaa...br la ade ms nk update blog ku ini..sgt lm terbiar sepanjang aku dlm pantang..uish2..btw..ari ni 3rd day aku msk opis..sgt bnyk keje dan sgt penat disamping routine idup ku yg totally berubah trus even kat umh or kat opis!!!

~saat sebelum melahirkan my lil prince~
khamis - 17.6.10 as usual aku pegi ke klinik presint 9 for weekly checkup..on dat day aku mmg xmau g sensorang n sgt m'harapkan suami utk teman coz kandungn aku pon da 39weeks n bile2 pon bole bersalin..so, suami pon teman la pg tu g klinik..aku cekup cm bese dan yg pasti tekanan darah aku xmau la turun2(bacaan normal utk ibu2 preggy) sejak aku 38weeks..aku da sehabis cool la ms amik BP tuh..adoiii..nk wat cmner..die xmau gak turun2..trus kene refer kat doc..then doc cek lagik tinggi naiknyer..so,,aku pon di transfer trus ke hospital putrajaya dgn menaiki ambulans dlm keadaan aku yg sehat n xsakit!!! hahaha..(adeke nurse yg dlm ambulans tu suh aku baring atas katil..aku xmau..aku nk duduk) die kt 'xbole puan, nnt tekanan darah puan lagik tinggi' bole????????!!! hangin jer aku, da la xsakit..ish!! baring la jgk..dr xpening jd pening aku baring dlm ambulans yg bergerak2 tuh!! klaka pon ade aku rs naik ambulans!! hik2!! while suami aku folo dr belakang naik kete( kebetulan bwk kete suami sedangkan brg2 aku n baby dlm kete aku..so,kenela suami blk tuka kete dulu..kah2!! tulaaa..)

Then smpi hospital, aku trus kene pegi labor room..doc n nurse pon cek la segala ape yg dorng nk cek kat aku CTG la..scan la..sume2 la..da settle cek sume doc kate ' puan..puan kene bersalin ari ni atau esk jgk yer..kejap lagi sy masukkan ubat' (induce).. aku pon katela 'ok..xde masalah'..tp aku da la xsakit langsung tetibe nk suh aku bersalin..hahaha..time ni ble la aku gelak2..senyum2 lagik,sms ngn suamila..then nurse suh tuka baju pki bj ward n aku kene stay dlm 1 bilik kat area labor room tu while waiting ward kosong..sementara tggu tu, dtgla sorng doc pakar nih..die kt 'puan, sy nk masuk kan ubt yer' aku pon kt 'hah?skang ker??' ape lagik..kangkang jela..ms nih xsakit lagik..pastu trus kene tolak kat ward..duk kat ward br la husband aku ble masuk bwk sume brg baby n brg aku..lega aku dpt tgk muke hubby aku..so..aku pon mkn la ape yg da mak bekalkan kat suamiku dgn semangatnyer sbb xmkn dr pg..yelaa..ingt g cekup kejap je pastu le blk..rupenyer kene g spital..haha..ambik ko kelaparan!!!!

so..lepas mkn2..suami blk amik mak..kitorng lepak2 smpi petang smpi abis waktu melawat..aku xgak sakit2 nk bersalin..ptg tu cek br bukak 1cm..alahaii..lmbt lagik la nih dlm ati aku..doc ade ckp td..kalo xbersalin mlm nih esk kene msk ubt lagik...
Pagi jumaat - 18.6.2010..aku masih lagik ceria n cargas!! haha..xrs nk bersalin pon..mak n suamiku dtg melawat as usual(mcm la aku bese msk spital kn!) borak2 n gelak2..then dlm kul 2gtu doc panggil utk induce lagik...(sakit wooo..asek la kene seluk) haaaa..after induce 4 a 2nd time mmg dlm 1-2hours later aku da rs perut ku xbp nk selesa..cm sengal2 senggugut gtu..aku duk diam je atas katil..ilek dulu then husband ajak aku jenjalan area spital spy ble cpt ckit bukak pintu rahim..dlm sakit2 tu aku jln2 la gak kn..pkl 6 petang nurse panggil utk doc cek da bukak bp cm..tgk2 da bkk 3cm...mak n suami pon da blk tp suami jnji nk dtg blk mlm nnt even xle msk pon die nk stay kat lobi coz takot aku bersalin mlm tu..lgpon nurse yg suh tggu die xbg blk..dlm kul 10mlm gtu doc pnggil utk cek lagik then tgk da bkk 4cm..so doc trus pecah air ketuban (panas siutttt..bnyk plk tuh) pastu trus aku g toilet membuang isi perot n tup2 nurse dtg bwk kusi roda utk ke labor room..dlm ms tuh sempat la aku msg husband suh g labor room..so kene tuka baju n so on..baring atas katil then nurse tu pasang segala alat kat bdn aku neh ha..(ingtkn ctg tu xyah psg da..kene gak lagik rpnyer) da la sakit bkn main..xle nk gerak2 plk tuh.kt cni husband le msk..so..selama 8jam aku dok menahan sakit..xle nk push sbb br bukak 4cm..sakit tu dtg kejap2..dlm 5minit skali..makin lm makin kerap..dlm ati aku bile la baby nk kuar nih..aku da separuh nyawa thn sakit da...suamiku yg dr awal duk sebelah katil da bp kali bc yassin n so on..siap aku ckp 'papa maafkan mama x nih..lm sgt da neh baby xkuar2 gak..sakit makin menjadi2' papa ckp 'np mama ckp mcm tuh..da lm papa maafkan sumenyer..baby tolong mama ok..kuar cpt..cian mama'...aku tgk muke papa da risau sgt2..smpi die xmampu nk tgk aku bergolek2 kesakitan atas katil tuh..doc plk setiap 2jam masuk then seluk tgk da bukak bp cm..but still 4cm..aku da xle nk pk ape da..ceaser pon ceaser la janji baby aku kuar cepat..xthn sgt dah!! then kul 8pg sabtu..dtg sorng doc cina die mention aku kene ceaser coz bacaan jantung baby da mcm xbp nk cantek..kene cpt..so ape lg aku sign with papa permision n trus tolak masuk OT..pergh!!dlm setengah jam jer settle sume n baby aku kuar tpt kul 8.39am-Sabtu-19.6.2010..alhamdulillah..kuar2 je die trus nangis..aku dgr coz i'm half bius..then nurse dtg tunjuk kat aku my baby..sgt sweet aku rs time tuh..while papa waiting outside. Then aku ditolak ke ward n papa da tggu kat ctu..kejap lepastu baby aku pon smpi nurse tolak..so..juz 3 of us..aku,papa n baby..smbil papa azankan baby kami, aku rs cm sebak sgt smpi nk nanges..br la aku nmpk papa tersenyum gumbira setelah berkerut2 selama berjam2..heehe..xsangka sume nih..mcm xcaye..aku kawen..ade suami..n now da ade sweet baby..kejap je aku rs sume tuh..alhamdulillah atas kurniaanMu Ya Allah...

N officially our baby name is Muhammad Zahirul Najwan bin Mohamad Zaini..n suamiku xmau dipanggil papa coz nk di panggil ABAH!!!..Mama..Abah..n Najwan = 1 hepi family ;)
N 1 more thing...until now if abah dgr bunyi mesin ctg kalo dlm cite kat tv ker die sgtla trauma...coz die ckp kat aku..die akan teringat2 ms aku nk bersalin dlm labor room aritu..kah2!!! haa..br abah tau cmner sakitnyer nk melahirkan Najwan kite tuh...abah ckp lagik..die kesian tgk mama sakit ari tuh n kalo ble nk selang 2 or 3 tahun 4 a 2nd baby!! oopppsss!!! until now aku masih teringat2kan lagik sakit bersalin tu ok!!!

On tHat Day

b4 deliver


1st day Najwan dilahirkan

Najwan da panDai Main

tOmei2 maMa & AbaH








3 comments:

  1. TIap kali aku bace cerita ibu2 bersalin, mesti aku nangis. Nangis happy tau :)
    so happy for all of u. Doa2kan aku dapat merasa semua ini :) n Najwan sangat comel...

    ReplyDelete
  2. 1 day ko pasti rase Ya...ALLAH sdg menguji...xpeee k..aku n kekwn sentiase doa utk ko n husband ..xsbr gak nk tgk zuriat ko..confirmmmmmm mate sepettttttt....bg aku ank buah buah mcm heroin winter sonata ok! ;))

    ReplyDelete
  3. yup!! btol ckp tini..we all owez pray dat ko akan dpt rasa ape yg tlh kami rase bile tibe masanya..moga dimurahkan rezeki ko n husband..no nangis2 at all..xcun r nangis!! hehe..

    ReplyDelete