~bELonGs tO mE~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Monday, August 30, 2010

~breastpump~

alkisahhhhhhhhhhhhhh..............
las week jugek happend....tensen2!!!!!

breastpump aku yg brand pureen tu rosak plk daaaaaaaaa....actually aku ade 2 tau b/pump nih..1 manual n 1 batery...yg manual tu da selamat lego dahhhh..smpi patah aku buat!! hambek ngko!! aku da buang pon..pki xsmpi sebulan..kah2!! so aku bergantung hny pd yg batery nih jela kan..tup2 las week die pon nk rosak jugeeeeeekkkkk!!!sakit ati gue!!! pe lagik...aku pon mengadu ke kaunter aduan la kan!!(abah najwan ler..sp lagik..ihiks!) cbuk la aku menyatakan yg b/pump aku da xle pki...dlm erti kt lain nk yg baru la kan?!!! heehe...nk xnk sehari tuh aku pump manual tau pki tangan..punyela lameeeeee...dah la kat opis..suke2 aku je buang masa kan?!!! blk umh ngadu lagik kat abah "abah..pump rosak...penat r pump pki tangan..lm tau.." hahaha..last2 esk nyer abah g kedai mybbstore kat jln kuchai lame tuh coz ade sale kat ctu n he buy me medela b/pump..wif price rm600++..murah kn?!!! kalo x rm1000++ tau!!! aku xtau la berbaloi or x beli b/pump mahal2 gni..tp aku harap berbaloi-baloi la kan?!!! moga2 produk aku bertambah2 la hendaknyer!! hihii...ape2 pon harap rezeki anakku dimurahkan olehNya... sonok weh pki b/pump neh!!! hahaha...
mak kate "org lain beli susu beratus2..ko beli pump beratus2.."
aku kate " btol la tu mak...org kan pengeluar susu jugak!!! lg jimat sbnrnyer tau..skali je kuar duit..org lain tu tiap2 bulan kuar duit " hahahhaaa..jwpn aku yg ntah ape2...;)
btw...tq sayang belikan mama b/pump tuh!!!

ni la set b/pump yg abah beli utk mama...sgt senang utk dibawa ke office..hihii...tq again abah!

aku suh abah beli skali set botol bumble bee ade 8botol n free 2botol juz rm 38 only!! murah u!!! BPA free..



~handphone aku~

oppsss!! terlambat update!!! hehehe
gni kesahnyer....las week..hp aku yg mahal tuh (nokia bese jer pon..poyo lebey) rosak!!!!
SBB!!!!!!
as usual la kan..dalam kul 2 pagi anak aku bese bgn menyusu...so..aku kunci alarm kat jam kul 1.30 gtu utk amik susu die dlm peti sejuk n masuk dalam warmer so dat sementara die bgn tuh susu pon da warm2 gtu!!
TAPI!!!!!
sedar2 jer kul 2 da..tu pon sbb anak aku dok berbunyik2..mengeliat bagai utk menyusu..aku pon g kat warmer utk amik susu dier..tp bukan susu ok yg ade dlm warmer tuh!!! HP aku yg ade dlm tuh!!!! baik pny rendam dlm air yg warm2 dgn suhu 40degrees (nth btol ke x spell)!!! aku yg mamai2 td trus segar ngko!!!!aku trus amik hp aku tuh godek2 mmg harusla xle on da!!! adooooiiiii..sakitnyer ati...aku trus kejut abah najwan n tny " abah rendam hp mama dlm warmer tuh np???abah ni mamai ker aper?? tgk..da rosak..xle pki langsung " husband aku pon bgn dlm terpisat2 dier jwb " mn de abah rendam hp mama..abah xpegang langsung pon hp mama tau..abah ingt lg abah main game b4 tdo td kat hp abah pastu abah trus tdo" aku pon mule la wat muke xpuas ati kan!!! smbil tu kitorng pikir...cmnerla hp tu le ade dlm warmer..sp yg rendam?? mama ke abah??? tp aku mmg x sedar langsung kalo btol aku la yg rendam hp tuh!!! jln dlm tdo ke aku nih??ish!!!! smpi skng xde jwpn..kah2!!!! so..endingnyer aku pki hp bese2 jer skng nih..alahai..ciannyer aku...da xde rezeki kan..nk wat cmner..redha je la..nnt aku beli hp canggih manggih yerrrr!!! huh!!
yang bestnyer..warmer tuh siap da on..siap da set suhu skali ngko!!tup2 bkn susu yg ade dlm..hp aku la pulekkkkkkkk!!!!! tu la gamaknyer mamai yg teramat sgt samada aku or husband sejak da ade baby nih..tdo xcukup ngkoooooooooo.....

cite d pagi ari...

ari nih aku bwk kete g opis..owhh..sungguh lm aku xdrive dr selayang ke putrajaya..hihii..ngntok siuttt!!! anak aku da compom2 la kan bgn mlm2..so, total aku tdo mlm skang nih 3-4 jam jer..uhuk2...dats y skng nih aku berulang naik bas yg byr bulan2 tuh dr jelatek-putrajaya..pg2 kalo naik bas husband aku anto..blk pon die amik coz opis die kat ctu jer..dekat..aku sanggop naik bas lagik dr drive..bhy dowh skang nih kalo aku drive SBB!!! asal naik bas jer aku mesti tdo smpi opis!!hahahaa..da smpi opis tau plk mata aku nih nk bukak!!tau2 je da smpi opis...hihiiii...kalo drive cmner nk tdo...xle2!!!hihiii... najwan now da pndi gelak2..borak2 ngn aku..sgt best!! suke2!! asal bgn tdo jer die mesti nk cakap2..senyum2..(cakap cara die la yer...ihiii)tp kalo nk susu harusla die jerit kn!!! hehehe...(anak aku jrg nangis yer..n aku rs die xpndi nangis la..sbb bile die nangis mcm jerit u!! hhaha) mak nk jg najwan smpi die 6bulan or setahun..mak kate tgk la cmner..mak kate lagik 'kalo ko nk duk putrajaya g la..weekend ko blk la cni tgk anak ko' aku jwb 'owh tidak yer mak..org sanggup berulang dr selayang ke putrajaya smpi najwan beso ckit then org le bwk die duk putrajaya' haaaaaaaaaa...adeke mak aku kate gtu!compom la aku xmau kn duk asing ngn anak aku!! No!No!No!No! lgpon najwan susu badan... abah die senang la kan..opis kat setiawangsa nun jer haaa!!! aku yg jauhnyer..xperla..4my baby mama sanggup berulang even agak penat!! (mcmla aku drive ari2) kah2!! k la..aku cm ngntok nk tdo jap jer..ble x ek..hihii..da la pg nih lif rosak!! hangen 1 badan aku..naik tangga smpi tingkat 9 ok!! ari2 ble kuros i tau!! sweet!! kah2!! patutnyer maintenance kat parcel E nih standby la!!! pg2 buta da kene nek tangga!!! tdo je korang nih!!!keje xmau wat!!gaji nk!! hishhh!!!
*pic najwan dlm fon abah la..later upload ler..

Friday, August 20, 2010

~DurinG KElaHiran OuR LiL PrInCe~

salam sume..........haaa...br la ade ms nk update blog ku ini..sgt lm terbiar sepanjang aku dlm pantang..uish2..btw..ari ni 3rd day aku msk opis..sgt bnyk keje dan sgt penat disamping routine idup ku yg totally berubah trus even kat umh or kat opis!!!

~saat sebelum melahirkan my lil prince~
khamis - 17.6.10 as usual aku pegi ke klinik presint 9 for weekly checkup..on dat day aku mmg xmau g sensorang n sgt m'harapkan suami utk teman coz kandungn aku pon da 39weeks n bile2 pon bole bersalin..so, suami pon teman la pg tu g klinik..aku cekup cm bese dan yg pasti tekanan darah aku xmau la turun2(bacaan normal utk ibu2 preggy) sejak aku 38weeks..aku da sehabis cool la ms amik BP tuh..adoiii..nk wat cmner..die xmau gak turun2..trus kene refer kat doc..then doc cek lagik tinggi naiknyer..so,,aku pon di transfer trus ke hospital putrajaya dgn menaiki ambulans dlm keadaan aku yg sehat n xsakit!!! hahaha..(adeke nurse yg dlm ambulans tu suh aku baring atas katil..aku xmau..aku nk duduk) die kt 'xbole puan, nnt tekanan darah puan lagik tinggi' bole????????!!! hangin jer aku, da la xsakit..ish!! baring la jgk..dr xpening jd pening aku baring dlm ambulans yg bergerak2 tuh!! klaka pon ade aku rs naik ambulans!! hik2!! while suami aku folo dr belakang naik kete( kebetulan bwk kete suami sedangkan brg2 aku n baby dlm kete aku..so,kenela suami blk tuka kete dulu..kah2!! tulaaa..)

Then smpi hospital, aku trus kene pegi labor room..doc n nurse pon cek la segala ape yg dorng nk cek kat aku CTG la..scan la..sume2 la..da settle cek sume doc kate ' puan..puan kene bersalin ari ni atau esk jgk yer..kejap lagi sy masukkan ubat' (induce).. aku pon katela 'ok..xde masalah'..tp aku da la xsakit langsung tetibe nk suh aku bersalin..hahaha..time ni ble la aku gelak2..senyum2 lagik,sms ngn suamila..then nurse suh tuka baju pki bj ward n aku kene stay dlm 1 bilik kat area labor room tu while waiting ward kosong..sementara tggu tu, dtgla sorng doc pakar nih..die kt 'puan, sy nk masuk kan ubt yer' aku pon kt 'hah?skang ker??' ape lagik..kangkang jela..ms nih xsakit lagik..pastu trus kene tolak kat ward..duk kat ward br la husband aku ble masuk bwk sume brg baby n brg aku..lega aku dpt tgk muke hubby aku..so..aku pon mkn la ape yg da mak bekalkan kat suamiku dgn semangatnyer sbb xmkn dr pg..yelaa..ingt g cekup kejap je pastu le blk..rupenyer kene g spital..haha..ambik ko kelaparan!!!!

so..lepas mkn2..suami blk amik mak..kitorng lepak2 smpi petang smpi abis waktu melawat..aku xgak sakit2 nk bersalin..ptg tu cek br bukak 1cm..alahaii..lmbt lagik la nih dlm ati aku..doc ade ckp td..kalo xbersalin mlm nih esk kene msk ubt lagik...
Pagi jumaat - 18.6.2010..aku masih lagik ceria n cargas!! haha..xrs nk bersalin pon..mak n suamiku dtg melawat as usual(mcm la aku bese msk spital kn!) borak2 n gelak2..then dlm kul 2gtu doc panggil utk induce lagik...(sakit wooo..asek la kene seluk) haaaa..after induce 4 a 2nd time mmg dlm 1-2hours later aku da rs perut ku xbp nk selesa..cm sengal2 senggugut gtu..aku duk diam je atas katil..ilek dulu then husband ajak aku jenjalan area spital spy ble cpt ckit bukak pintu rahim..dlm sakit2 tu aku jln2 la gak kn..pkl 6 petang nurse panggil utk doc cek da bukak bp cm..tgk2 da bkk 3cm...mak n suami pon da blk tp suami jnji nk dtg blk mlm nnt even xle msk pon die nk stay kat lobi coz takot aku bersalin mlm tu..lgpon nurse yg suh tggu die xbg blk..dlm kul 10mlm gtu doc pnggil utk cek lagik then tgk da bkk 4cm..so doc trus pecah air ketuban (panas siutttt..bnyk plk tuh) pastu trus aku g toilet membuang isi perot n tup2 nurse dtg bwk kusi roda utk ke labor room..dlm ms tuh sempat la aku msg husband suh g labor room..so kene tuka baju n so on..baring atas katil then nurse tu pasang segala alat kat bdn aku neh ha..(ingtkn ctg tu xyah psg da..kene gak lagik rpnyer) da la sakit bkn main..xle nk gerak2 plk tuh.kt cni husband le msk..so..selama 8jam aku dok menahan sakit..xle nk push sbb br bukak 4cm..sakit tu dtg kejap2..dlm 5minit skali..makin lm makin kerap..dlm ati aku bile la baby nk kuar nih..aku da separuh nyawa thn sakit da...suamiku yg dr awal duk sebelah katil da bp kali bc yassin n so on..siap aku ckp 'papa maafkan mama x nih..lm sgt da neh baby xkuar2 gak..sakit makin menjadi2' papa ckp 'np mama ckp mcm tuh..da lm papa maafkan sumenyer..baby tolong mama ok..kuar cpt..cian mama'...aku tgk muke papa da risau sgt2..smpi die xmampu nk tgk aku bergolek2 kesakitan atas katil tuh..doc plk setiap 2jam masuk then seluk tgk da bukak bp cm..but still 4cm..aku da xle nk pk ape da..ceaser pon ceaser la janji baby aku kuar cepat..xthn sgt dah!! then kul 8pg sabtu..dtg sorng doc cina die mention aku kene ceaser coz bacaan jantung baby da mcm xbp nk cantek..kene cpt..so ape lg aku sign with papa permision n trus tolak masuk OT..pergh!!dlm setengah jam jer settle sume n baby aku kuar tpt kul 8.39am-Sabtu-19.6.2010..alhamdulillah..kuar2 je die trus nangis..aku dgr coz i'm half bius..then nurse dtg tunjuk kat aku my baby..sgt sweet aku rs time tuh..while papa waiting outside. Then aku ditolak ke ward n papa da tggu kat ctu..kejap lepastu baby aku pon smpi nurse tolak..so..juz 3 of us..aku,papa n baby..smbil papa azankan baby kami, aku rs cm sebak sgt smpi nk nanges..br la aku nmpk papa tersenyum gumbira setelah berkerut2 selama berjam2..heehe..xsangka sume nih..mcm xcaye..aku kawen..ade suami..n now da ade sweet baby..kejap je aku rs sume tuh..alhamdulillah atas kurniaanMu Ya Allah...

N officially our baby name is Muhammad Zahirul Najwan bin Mohamad Zaini..n suamiku xmau dipanggil papa coz nk di panggil ABAH!!!..Mama..Abah..n Najwan = 1 hepi family ;)
N 1 more thing...until now if abah dgr bunyi mesin ctg kalo dlm cite kat tv ker die sgtla trauma...coz die ckp kat aku..die akan teringat2 ms aku nk bersalin dlm labor room aritu..kah2!!! haa..br abah tau cmner sakitnyer nk melahirkan Najwan kite tuh...abah ckp lagik..die kesian tgk mama sakit ari tuh n kalo ble nk selang 2 or 3 tahun 4 a 2nd baby!! oopppsss!!! until now aku masih teringat2kan lagik sakit bersalin tu ok!!!

On tHat Day

b4 deliver


1st day Najwan dilahirkan

Najwan da panDai Main

tOmei2 maMa & AbaH