~bELonGs tO mE~

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

Thursday, May 6, 2010

neves or wuttt?????

about 2 weeks my pregnancy entering 9 month!!! gglllupp!! neves ke aku?? nthla...xsabar pon ade nk deliver our baby...at the same time so many story i heard!! uuhhh!! mcm2 pngalaman ibu2 bersalin nih kn...btw aku cube mengenepikan pengalaman ibu2 yg sakit n amik pengalaman ibu2 yg xbrp sakit utk sedap telinga n hati mendengar....insyaAllah...hope sumenyer selamat...now aku da rs ckit2 baby pny contraction...kdg2 ngilu pon ade...by this time mcm2 aku pikir bile kat umh sorg2..n senang cite aku xle duk sorng2 kat umh...alwyz need my hubby by my side..n he always there 4me!! thanx so much syg!!! papa pon da jrg blk lewat dr kerja skang nih coz die kate when my preggy da msk 8 bulan lebey die xmo blk lmbt sgt da..takot ape2 jd kat aku ktnyer coz maklumla..kitorng duk berdua jer..parents tu haaa...kat selayang n ampang..i'm alwys pray n talk to my baby spy time nk keluar nnt biala ms mama n papa ade kat umh yer..jgn kuar time mama kat opis tau syg...nnt susahkan org lain jer...mama tau anak mama ni baik kn..heeheee..;)
baby equipment sume da beli..aku make sure nk lengkapkan brg2 anak aku dulu br aku beli brg2 aku plk..maklumla..1st time kn...so tmpt yg jd mangsa aku da pastila SOGO..tp btul la..harga kat ctu ble thn laaa..xde la mhl sgt..bole la bg kami yg bersederhana nih nk shopping...seingt aku 3x we all turun SOGO br lengkap brg2 baby..heheh...ade je yg tertinggal...las month adlh last shopping coz aku da agak da kalo aku tangguh beli nnt aku da sgt xlarat nk jln..bkn ape..bole nk jalan tp xbole lm2..tu pon ms shopping las2 skali aku duduk kat kusi n hubby g amik n tunjuk kat aku mn yg aku berkenan..hehehe..ngade2 kn..syg mmg sweet!!kaki pon da mule bengkak..sakit ;( sm ngn blakang..sakit gak..aku tny doc ms cekup ari tuh...die kate " postur bdn puan xbetol..make sure ms bgn tdo..amik barang kat bwh..xboleh bongkok2..kene tegak..jln pon kene tegak.." aku rs jln da tegak da..hahah..smpi da xtau cmner nk budget bdn spy tegak ms jln sbb perot yg kedepan..kihkih!!!
so for my pantang day i'm still searching wut product which is gud 4 me!! n xbg kesan pd baby coz aku niat nk fully breast feed baby aku...insyaAllah kalo bnyk susu bdn ler...i will work hard 4 it!! eceh!! cite psl produk ms pantang nih kn smlm after lunch kat alamnda n bile da smpi kat parking office tetibe kan...ade sorng akak tu panggil...adik...adik...aku ignore lagik sbb rmi org lain kat parking tuh...dan lg skali die panggil...adik...adikk (agk kuat dr td)..aku pon toleh la blakang..aku tny..." akak panggil sy ke?" akak tu kate "ha'ah" dialog aku n akak tu cmni :~
akak : adik mengandung anak sulung ker?? bp bulan da??
aku : ha'ah anak sulung..sy da 8 bulan..np kak??
akak : akak nk bg petua ckit nih utk bersalin...
aku : hah? petua?? petua aper kak??
akak : akak nk bg tau nnt ms nk dekat bersalin (dlm labour room) kalo adik bersalin normal..adik baring mengiring kaki kanan atas kaki kiri smbil kaki kanan tu pusing2 n bace ayat (ade dlm buku panduan mengandung n aku da hafal pon ayat tu) then smbil push ckp Allahuakbar!! insyaAllah xsakit dik..ms nih kite yg bertarung nyawa ngn Allah s.w.t..doc hny menolong jer...
aku : bukan ke nnt doc suruh kite baring telentang ke kak??boleh ke kite mengiring??die xmrh?? (soalan bodo haha...)
akak : ish! kn akak kate kite yg bertarung nyawa ngn Allah s.w.t. bkn doc..doc hny tolong jer..die bole wat ape pon kalo kite sakit..
aku : owhh...yela akak..insyaAllah sy akn cube..(smbil senyum kat akak tu)
akak : pastu nnt dlm pantang pki set nona roguy n bnyk minum air panas xpecially air kopi...bole baiki dalaman kite...
aku : yela kak..tq yer....
akak : akak bg je petua nih sbb akak xnak nnt adik fobia nk bersalin lagik kalo anak sulung da sakit sbb anak akak da 11 org dik..akak amalkan petua nih la...
aku : haaaaaahhh?? 11????????? rminyer.....
akak : sengih jer...
(kami pon berlalu n aku say thanx kat akak tu)
rs2nyer cm nk try la petua akak tu if ade rezeki aku utk bersalin normal..insyaAllah..aminnn....
aku blk umh ptg smlm..pastu cite ngn hubby..die ble tny aku..
papa : akak tu sp?? mama knal die ker??
aku : nthla..mama pon xpnah nmpk die pa...
papa : larrr..mama bia btol..die pki bj putih sume ker?? kot2 dtg dr alam lain nk bg petua..
aku : haish!!! jgn ngarut!! mrepek je papa nih!! akak tu pnyla rugged..pakai skirt labuh n kemeja ngn tudung nmpk jambul rmbut depan..kih2!!!
*pny la aku gelak besau kat hubby aku!! die mmg seorng yg sgt kuat mrepek!!! kahkahkahaaaa....
hospital pilihan aku utk bersalin nnt ialah putrajaya..awal bulan 6 nih aku import mak utk stay ngn aku kat cni da...yelakan..aku ni have nothing dlm bab2 nk bersalin nih...so org tua lg afdal utk memberi nasihat n pertolongn pd ms2 nk bersalin n dlm pantang nnt...
okla...will update soon!!! mmuaahhh!!!

3 comments:

  1. Aku yg belum preggie pun nyilu bila dengar kisah orang bersalin. Aritu aku pergi wat naziran hospital, pergi wad bersalin, adoi, macam2 teriak orang aku dengar. Horror >_<

    Anyway, semoga selamat semuanya. Tini & Ainu dah selamat, tunggu ko n Sya ni..

    Buat baik pada ibu dan suami, semoga dipermudahkan segalanya.

    ReplyDelete
  2. tq..yaya..tula..tini n ainu da selamat..alhamdulillah..eh!! sya belum bersalin lg ker?? bukan dah ker?? hihii...tini tuh jht ym ngn aku cite mcm2 ms die bersalin ari tuh kn?!!ces kek btol!! hahaha..btw..aku doakan ko cpt2 dpt baby jgk..insyaAllah ade rezeki nnt..

    ReplyDelete
  3. Mase aku comment ni, sya dalam labour room..hahahaha
    Die bersalin 6 Mei, jam 10.47pagi..

    Thanx Anim..

    ReplyDelete